Tudta-e Ön...

Tudta-e Ön...

Utolsó frissítés: 2022 augusztus 22.

  • hogy a magyar lakosság mintegy 60%-át (40 %-a túlsúlyos és 20 %-a elhízott) érinti a túlzott súlynövekedés problémája, melynek hátterében a nem megfelelõ táplálkozási kultúra és mozgásszegény életmód áll? [1]
  • hogy ha Önnek 20-30 % súlyfeleslege van, akkor az Ön élete várhatóan 900-1300 nappal rövidebb lesz? [2]
  • hogy az elhízás miatti élethossz-rövidülés átlagosan ugyanolyan nagy fenyegetettség az emberek számára, mint a rák? [2]
  • hogy Magyarországon a gyermekek 16 %-a elhízott vagy túlsúlyos, és hogy a kövér gyerekek 40-85 %-nál a túlsúly állandósul? Ugyanakkor a gyermekkori elhízás a késõbbi testsúlytól függetlenül is befolyásolja a felnõttkori egészségi állapotot és halálozást. [3]
  • hogy az intenzív állattartás következtében csökkenõ tendencia figyelhetõ meg a húsok vastartalmában, ami elõre vetítheti a vashiányos állapotok gyakoribbá válását [4]. A vashiány csökkenti a szervezet testi, szellemi, lelki teljesítõképességét, fertõzésekkel szembeni ellenállását. [5]
  • hogy a szarvashús az egészséges táplálkozás tökéletes alapanyaga, mivel fehérje-, ásványianyag (vas, cink, réz)-, valamint B-vitamin-tartalma magasabb, a zsír- és energiatartalma pedig alacsonyabb, mint a háziasított és nagyüzemi körülmények között tartott gazdasági haszonállatok húsának? [6, 7, 8]
  • hogy a fejenkénti hazai vadhúsfogyasztás becslések szerint mindössze 0,2 kg, miközben az összes húsfogyasztás 58,5 kg évente. Ebbõl a sertéshús 17 kg-ot, a szalámi, kolbász és szárazáru 6,4 kg-ot tesz ki, de még a halhús és halkonzerv mennyisége is 1,8 kg/év/fõ? [9]
  • hogy egyes becslések szerint a legálissal azonos mértékû is lehet a lakosság által fogyasztott, orvvadászatból származó vadhús, amely semmiféle élelmiszervizsgálaton nem esett át, így akár komoly egészségügyi problémákat is okozhat (pl. fonalféreg-fertõzés, brucellózis, tularémia stb.)? [7]
  • hogy a hazai piacon forgalomba hozott vadhús becslések szerint 40 %-a importból származik, miközben Magyarország mind a vad minõségét, mind pedig mennyiségét tekintve nagyhatalomnak számít?
  • hogy a ma közismert kisszámú vadétellel szemben korábbi idõkben megszámolhatatlan vadreceptet használtak, amik jó része ma is fellelhetõ? Tulajdonképpen mindenféle elkészítési mód jellemzõ volt, ami a többi háziállat húsával elvégezhetõ.
  • hogy a Zselicvad vadfeldolgozóból kikerülõ minden egyes csomag vadhús visszakövethetõ egészen a vadászterületig

[1] Az InBody 3.0 testösszetétel analizátor (www.abpmart.hu)
[2] Kockázati tényezõk (www.npp.hu)
[3] Hurkás csemcsemõk, hájas kamaszok (www.weborvos.hu)
[4] Húsok vastartalma és jelentõsége a vasellátottság javításában (www.ohki.hu)
[5] A húsok szerepe a várandós és szoptatós anyák, valamint
     a gyermekek táplálkozásában (www.ohki.hu)
[6] The composition of foods, McCance & Widowson, 1995
[7] A vadhúsok szerepe a táplálkozásban, tekintettel kémiai összetételükre és
     egyes élelmiszer-biztonsági szempontokra (www.ohki.hu, 2007)
[8] Az EU vadhúspiaca (www.amc.hu, 2007)
[9] KSH, 2007